Zorunlu muhasebe defterlerinin elektronik dosya biçiminde hazırlanmasını, değişmezliğinin garanti altına alınmasını ve vergi denetimlerinde ispat aracı olarak kullanılmasını sağlayan, Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulmuş uygulamadır.
e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren) e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Defter uygulamasına geçmek zorundadır.
Ayrıca Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde (en az üç ay) e-Defter uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.
Zorunluluk kapsamına girmeyenlerden 17/12/2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 486) ile usul ve esasları belirlenen Defter Beyan Sistemi kapsamı dışında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde e-Defter uygulamasına dâhil olması mümkündür. e-Defter uygulamasına isteğe bağlı olarak dâhil olanlar, başvurularını izleyen ayın başından itibaren defterlerini e-Defter olarak tutabilirler.
e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu olduğu belirtilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır.Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.
Yevmiye Defteri (Günlük Defter)
Büyük Defter (Defter-i Kebir)
Mükellefler, GİB’ten onay almak şartıyla kendi geliştirdikleri uyumlu yazılımları ya da üçüncü firmaların GİB onaylı yazılımlarını kullanabilirler.
“Uyumlu yazılım”, sadece belirli bir muhasebe programıyla çalışabilir ya da platform bağımsız olabilir.
e-Defterde, değişmezliğin, bütünlüğün ve kaynak doğruluğunun garanti altına alınması amacıyla tüzel kişilerin mali mühür* kullanması zorunludur.
* Gerçek kişiler için elektronik imza kullanımı zorunludur.
1. “Uyumlu yazılım”* kullanılarak, muhasebe verilerinden e-Defter ve e-Deftere dayalı Beratları** oluşturulur.
2. Mali mühür kullanılarak berat dosyaları imzalanır.
3. Beratlar GİB’e iletilir ve onay alır.
4. e-Defter, GİB’den onay alıp geri gelen beratlarla birlikte arşivlenir.***
* Mükellefler, e-Defter ve beratları oluşturmak, muhafaza ve ibraz etmek için GİB’den uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanmak zorundadır.
** Berat, e-Defterin içeriğinden elde edilen ve içeriğin sonradan değiştirilmediğini garanti edecek elektronik belgedir. Yevmiye defteri ve büyük defter için ayrı ayır oluşturulur.
***GİB mühürlü Beratlar, e-Defter dosyaları ile birlikte saklanmak zorundadır. Defter ve berat dosyalarının ayrı ayrı hiçbir geçerliliği yoktur.